piatok 16. marca 2018

Máte platný preukaz poistenca?


Máte slovenský alebo európsky preukaz?

Ak bol váš preukaz poistenca vydaný len na národnej úrovni, jeho platnosť na Slovensku je prakticky neobmedzená. Platnosť sa mení jedine v prípade, že meníte zdravotnú poisťovňu. Ak teda navštevujete lekárov, nemusíte sa obávať, že by ste obišli bez vyšetrenia. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti totiž vedia, že preukaz máte na území Slovenska platný. O každej zmene poisťovne však musíte svojich lekárov informovať.

Preukaz poistenca nosí takmer každý z nás v peňaženke či dokladoch, takmer ako povinnú výbavu. Ak máte ľudovo povedané “kartičku poistenca” starú už niekoľko desaťročí, mali by ste sa začať zaujímať aj o jej platnosť. Preukaz poistenca totiž slúži na využívanie zdravotnej starostlivosti, za ktorú si platíte.

Od 1. januára 2012 však slovenské zdravotné poisťovne vydávajú automaticky kartičku poistenca, ktorá je platná aj pre Európu. Vydanie preukazu je bezplatné a vďaka tomu, že je v podstate dvojitý, môžete ho využívať nielen na Slovensku, ale aj v rámci členských štátov Európskej únie v ich štátnych zariadeniach. Rozdiel je v tom, že platnosť tohto preukazu poistenca je obmedzená na 10 rokov. Po uplynutí doby je potrebné preukaz vymeniť za nový, pričom výmena je bezplatná.

Máte uzavreté poistenie len v jednej poisťovni?

Pokiaľ máte zdravotné poistenie a preukaz poistenca v jednej poisťovni, nemôžete sa poistiť inde. Používať môžete len jeden, ktorý je platný podľa všetkých náležitostí. Ak sa chystáte zmeniť vašu zdravotnú poisťovňu, je potrebné tak urobiť do 30. septembra aktuálneho roka a možnosť zmeny poisťovne je len raz ročne. O tejto zmene by ste mali informovať aj všetkých lekárov, ktorých navštevujete.

Stratili ste preukaz poistenca? Nový dostanete zadarmo

Ak ste prišli o preukaz poistenca stratou, krádežou alebo iným spôsobom, nemusíte sa obávať, že budete platiť vysoké poplatky. Stačí zájsť na pobočku vašej zdravotnej poisťovne a požiadať o vydanie nového. Preukázať sa môžete občianskym preukazom a dostanete preukaz s dočasnou platnosťou, pokým vám nebude vystavený nový preukaz poistenca.

Odcudzenie preukazu poistenca môžete s vašou zdravotnou poisťovňou riešiť aj písomnou žiadosťou, pričom v tomto prípade vám môže poisťovňa vydať a zaslať obratom dočasný preukaz. Na poštovú adresu vám po vystavení zašle originál.

Ak ste teda mali preukaz poistenca vystavený už po 1. januári 2012, platí vám aj v rámci krajín Európskej únie ešte po dobu štyroch rokov. Pokiaľ máte preukaz starší, radšej sa zastavte vo vašej zdravotnej poisťovni a požiadajte o jeho výmenu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára