streda 28. februára 2018

Zmeny v stavebnom sporení sa dotknú každého. Kto bude mať po novom nárok na stavebnú prémiu

Dnes ešte stavebnú prémiu môže dostať každý, stačí len našetriť potrebnú sumu.

Štátna prémia predstavuje v súčastnosti 5% z vkladu do stavebného sporenia. Pokiaľ chcete získať plnú štátnu prémiu, mali by ste si počas tohto roka nasporiť aspoň 1328,70 €. V roku 2018 však plánuje štát zmeny novelou zákona o stavebnom sporení, ktorá sa dotkne všetkých. Komu zostane nárok na štátnu prémiu a kto ju naopak nemusí dostať?

Po novom sa bude preukazovať príjem

Získanie stavebnej prémie pri stavebnom sporení by malo byť po novom závislé od výšky príjmu tak, ako je to pri získaní štátneho príspevku pri hypotékach pre mladých. Zmenou by sa malo docieliť to, že štátna prémia sa nebude automaticky vyplácať každému, kto nasporí potrebnú sumu, ale tým, ktorých príjem nebude vyšší ako určená maximálna možná hranica pre získanie stavebnej prémie. Ministerstvo financií verí, že tieto zmeny pomôžu pozitívne rozvíjať trend nájomného bývania.

Aké môžu byť najzásadnejšie zmeny?

Aj pri založení stavebného sporenia budete pravdepodobne musieť preukázať výšku svojho príjmu, aj napriek tomu, že nežiadate o úver. Práve takto bude pravdepodobne prebiehať selektovanie ľudí, ktorí budú mať nárok na získanie stavebnej prémie od tých, ktorým na základe výšky ich príjmu tento nárok zanikne.

Ďalšou možnosťou je, že nebude nutné preukazovať výšku príjmu, ale podobne ako pri získavaní štátnej prémie v hypotékach pre mladých, bude mať sporiteľ možnosť znížiť základ dane z príjmov o zaplatené príspevky v stavebnom sporení.

Zatiaľ sa však o všetkých možných návrhoch a zmenách rokuje na pôde ministerstva financií.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára